Strona główna
Transport
Tutaj jesteś
Transport Kontener chłodniczy

Kontener chłodniczy a wymagania sanitarne: co musisz wiedzieć?

Data publikacji: 2025-07-07

Kontener chłodniczy to uniwersalna i funkcjonalna konstrukcja, która pozwala na bezpieczne przechowywanie żywności w dowolnej lokalizacji. Taki obiekt musi jednak spełniać szereg wymogów sanitarnych. Jakie są najważniejsze z nich?

Podstawowe wymagania dotyczące kontenerów chłodniczych

Kontenery chłodnicze podlegają takim samym regulacjom co standardowe murowane chłodnie. Takie obiekty muszą:

  • być odpowiednio wyposażone – w urządzenia i meble, które pozwalają na higieniczne przechowywanie żywności i są przeznaczone dla gastronomii;

  • mieć wydajną wentylację i dostęp do mediów – głównie prądu, który zasila agregat chłodniczy. Urządzenie to umożliwia zachowanie stałej temperatury wewnątrz chłodni;

  • spełniać wymogi Sanepidu – związane m.in. z łatwością utrzymania czystości powierzchni. Zgodnie z nimi wyposażenie chłodni musi być wykonane z materiałów odpornych na działanie insektów, gryzoni oraz rozwój szkodliwych mikroorganizmów.

Kontener chłodniczy powinien mieć też odpowiedni układ. Produkty pochodzenia zwierzęcego przechowuje się bowiem osobno, by zapobiec krzyżowemu zanieczyszczeniu. Świeże towary powinny być rozmieszczone w sposób umożliwiający magazynowanie najstarszych partii nie dłużej niż przez 3 dni.

Aparatura chłodnicza w mobilnych kontenerach

Kontenery chłodnicze dzielą się na dwa podstawowe typy – podstawowy i wyposażony w agregat. Pierwszy rodzaj konstrukcji umożliwia zachowanie niskiej temperatury już schłodzonych produktów. Chroni je przed czynnikami zewnętrznymi, ale nie powoduje ich dodatkowego ochładzania.

Kontener z agregatem działa inaczej. Urządzenie to pozwala na utrzymanie konkretnej temperatury – również niższej niż ta, którą aktualnie mają towary umieszczone w obiekcie. To użytkownik ustala temperaturę, ustawiając odpowiednie parametry w panelu sterowania agregat.

Bez względu na rodzaj kontenera obiekt ten musi pozwalać na utrzymanie temperatury odpowiedniej dla konkretnego rodzaju produktów. Różni się ona w zależności od pochodzenia i typu żywności W przypadku mięsa i nabiału temperatura powinna wynosić od -2°C do +4°C, a mrożonek – od -18 do -24°C. Jeśli w obiekcie mają być przechowywane różne artykuły, konieczne jest jego podzielenie na strefy.

Ważne jest też wyposażenie kontenera w termohigrometry, które monitorują wilgotność i temperaturę panujące w obiekcie. Takie urządzenia odczytują parametry w czasie rzeczywistym i od razu informują o ewentualnych odchyleniach od normy. Daje to szansę na szybką reakcję w razie nieprawidłowości.

Metoda FIFO w kontenerach sanitarnych

W magazynowaniu powszechnie stosuje się metodę FIFO, czyli First In, First Out. Polega ona na pobieraniu produktów w określonej kolejności – najpierw tych, które zostały umieszczone w chłodni najwcześniej. Ułatwia to działanie zgodnie z zasadą, że świeży towar powinien być przechowywany przez maksymalnie 3 dni.

Aby w kontenerze chłodniczym można było zastosować technikę FIFO, konieczne jest odpowiednie zaplanowanie jego wyposażenia. Najczęściej w chłodniach montuje się specjalne regały, które umożliwiają szybkie układanie towarów z jednej strony i ich pobieranie z drugiej.

Kontener sanitarny a higiena

Najważniejszą zasadą związaną z użytkowaniem kontenera chłodniczego jest dbałość o zachowanie higieny. Polega ona na:

  • bezwzględnym unikaniu stawiania produktów spożywczych bezpośrednio na ziemi;

  • stosowaniu wyłącznie pojemników, mebli i pozostałych elementów wyposażenia, które nie mają szczelin lub chropowatej powierzchni narażonej na gromadzenie się brudu i mikroorganizmów chorobotwórczych;

  • pilnowaniu, by urządzenia i inne konstrukcje nie zostały pokryte warstwą lodu;

  • regularnej dezynfekcji wyposażenia z użyciem specjalistycznych środków czystości.

Nie można też zapominać o kontroli szczelności kontenera i stanu technicznego agregatów chłodniczych. Jakiekolwiek nieprawidłowości w tym obrębie mogą powodować wahania temperatury, które stanowią zagrożenie dla magazynowanych towarów.

Artykuł sponsorowany

Redakcja statki.net.pl

Redakcja statki.net.pl to grupa specjalistów z zakresu transportu, motoryzacji i tematów związanych z mężczyzną.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?